sobota, 24 października 2015

Kulinarnie: Dyniowe muffinki

Witajcie ;*

Sezon dyniowy trwa, zbliża się też czas imprez Halloweenowych, postanowiłam więc podzielić się z Wami przepisem na pyszne muffinki, wilgotne, delikatnie korzenne, które dzięki dekoracjom (np. duszkom z papieru na wykałaczce) mogą uzyskać odpowiedni charakter ;)


Składniki na muffinki:
-2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnistej)
-1 niepełna szklanka brązowego cukru
-ok.3 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki cynamonu
-1,5 łyżeczki imbiru
-szczypta mielonej gałki muszkatołowej
-2 porządnie zmiażdżone goździki
-2 jajka
-1/3 szklanki mleka
-1/4 szklanki oleju
-1 szklanka puree z dyni

Składniki na lukier:
-4 łyżki ciepłego mleka
-niepełna łyżeczka cynamonu
-szklanka cukru pudru
-odrobina soku z cytryny

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce i nałożyć do foremek mniej więcej do 3/4 wysokości. Piec 20-25 min w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy lukier- do podgrzanego mleka dodajemy cukier puder, cynamon i sok z cytryny, po czym starannie mieszamy. Upieczone muffinki dekorujemy lukrem i czekamy, aż ładnie zastygnie. Wtedy są gotowe do dekorowania duszkami i konsumpcji ^^.


Lubicie dyniowe wypieki? Może organizujecie w tym roku Halloween u siebie w domu?

Buziaki ;*

6 komentarzy:

  1. Pycha, jeszcze nic z dyni nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ja ostatnio bardzo często wykorzystuję ją w różnych przepisach ;)

      Usuń
  2. Mniam, uwielbiam przepisy z wykorzystaniem dyni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, ja ostatnio również je polubiłam ;) Może wrzucę przepis na dyniowe naleśniki, jesteś chętna? ;D

      Usuń