piątek, 2 października 2015

Kulinarnie: Placuszki z kukurydzy

Witajcie ;*

Dzisiaj mam dla Was przepis na proste i szybkie placuszki z kukurydzy. Mogą stanowić zarówno dodatek do obiadu, jak i danie samo w sobie. W zależności od upodobań możecie je modyfikować zmieniając przyprawy czy wybierając jakiś ciekawy rodzaj sera. Baza jest naprawdę łatwa, a smakują przepysznie ;)



Składniki:
-1 puszka kukurydzy
-ok.7 łyżek mąki (ja wrzuciłam pełnoziarnistą)
-1/4 cebuli
-niecałe pół szklanki mleka
-1 jajko
-spora garść żółtego sera (u mnie gouda, ale myślę, że np. cheddar byłby świetny)
-przyprawy ( u mnie pieprz, sól, chilli, imbir, słodka papryka)

Kukurydzę odsączamy, wrzucamy do miski, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję ciasta. Smażymy na patelni z odrobiną oleju, aż zrumienią się z każdej strony. Pysznie smakują np. z sosem pomidorowym, czosnkowym, jogurtowym lub keczupem.

Jakie szybkie dania wy polecacie?

Buziaki ;*

12 komentarzy:

  1. Mniam uwielbiam <3

    http://sk-artist.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :D ostatnio były u mnie dodatkiem do kurczaka, świetnie sprawdziły się w tej roli.

      Usuń
  2. Oo, interesujące. Nigdy nie słyszałam o placuszkach z kukurydzy ; ) U mnie wczoraj były placuszki z kabaczka - smakowały równie dobrze jak te typowe - ziemniaczane ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kabaczka jeszcze nie robiłam, ale z cukinii też są świetne ;) O dziwo, za ziemniaczanymi nie przepadam.

      Usuń
  3. Pyyycha :D mimo, że jeszcze nie robiłam to wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie spróbuj, ja bardzo je lubię, a dzięki odpowiednim dodatkom możesz całkowicie dopasować je do swoich upodobań ;)

      Usuń
  4. Czuję, że przypadłyby mi do gustu - jestem mega fanem kukurydzy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to mam nadzieję, że wypróbujesz i dasz znać, czy Ci smakują ;)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Polecam, idealny na ekspresowy obiad po powrocie do domu w chłodny, jesienny wieczór ;)

      Usuń
  6. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam więc do przygotowania, jeżeli przeszkadzają Ci jajka i mleko, spróbuj poeksperymentować z np. wodą/zalewą z kukurydzy i sprawdź, jaka wyjdzie Ci konsystencja ciasta ;)

      Usuń