Ostatnio miałam ochotę na jakąś smaczną, ciut bardziej "wymyślną", ale nadal prostą w przygotowaniu kolację. Po szybkim przeglądzie lodówki zdecydowałam się na spaghetti carbonara. Z pewnością nie można nazwać tej potrawy dietetyczną, ale jej smak jest tego warty.
Składniki na 2 porcje:
-kawałek boczku (u mnie poszło jakieś pół opakowania tego wędzonego dostępnego w Biedronce)
-2 żółtka
-200 ml śmietany (u mnie 30%)
-pół cebuli
-ser (najlepiej włoski parmezan, ale z żółtym też wyszło smaczne)
-pieprz
-makaron
Boczek kroimy w kostkę i smażymy, aż się wytopi, wtedy wrzucamy pociętą w kostkę cebulę. W misce mieszamy żółtka, śmietanę, pieprz, starty ser. W międzyczasie gotujemy makaron. Makaron odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka, mieszamy z boczkiem i cebulą. Zalewamy to mokrymi składnikami, szybko mieszając, żeby wszystko ładnie pokryło się sosem. Makaron gotowy do podania ;)
Lubicie carbonarę? Jaki jest Wasz ulubiony makaron? Smacznego!
Buziaki :*
Nie dla mnie, jestem wegetarianką :)
OdpowiedzUsuńRozumiem i szanuję ;) W takim razie zaproponuję Ci zupę marchewkową, albo któryś z moich poprzednich pomysłów, tylko po prostu w wersji bez mięsa ;)
UsuńOoo, muszę obczaić zupę marchewkową :D
Usuńhttp://nihil--novi.blogspot.com/2015/03/kulinarnie-zupa-marchewkowa.html Oto i ona ;) Daj znać, czy smakowała ;)
Usuń