środa, 19 sierpnia 2015

Kulinarnie: Spaghetti Carbonara

Witajcie ;*

Ostatnio miałam ochotę na jakąś smaczną, ciut bardziej "wymyślną", ale nadal prostą w przygotowaniu kolację. Po szybkim przeglądzie lodówki zdecydowałam się na spaghetti carbonara. Z pewnością nie można nazwać tej potrawy dietetyczną, ale jej smak jest tego warty.


Składniki na 2 porcje:
-kawałek boczku (u mnie poszło jakieś pół opakowania tego wędzonego dostępnego w Biedronce)
-2 żółtka
-200 ml śmietany (u mnie 30%)
-pół cebuli
-ser (najlepiej włoski parmezan, ale z żółtym też wyszło smaczne)
-pieprz
-makaron

Boczek kroimy w kostkę i smażymy, aż się wytopi, wtedy wrzucamy pociętą w kostkę cebulę. W misce mieszamy żółtka, śmietanę, pieprz, starty ser. W międzyczasie gotujemy makaron. Makaron odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka, mieszamy z boczkiem i cebulą. Zalewamy to mokrymi składnikami, szybko mieszając, żeby wszystko ładnie pokryło się sosem. Makaron gotowy do podania ;)

Lubicie carbonarę? Jaki jest Wasz ulubiony makaron? Smacznego!

Buziaki :*

4 komentarze:

  1. Nie dla mnie, jestem wegetarianką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem i szanuję ;) W takim razie zaproponuję Ci zupę marchewkową, albo któryś z moich poprzednich pomysłów, tylko po prostu w wersji bez mięsa ;)

      Usuń
    2. Ooo, muszę obczaić zupę marchewkową :D

      Usuń
    3. http://nihil--novi.blogspot.com/2015/03/kulinarnie-zupa-marchewkowa.html Oto i ona ;) Daj znać, czy smakowała ;)

      Usuń