wtorek, 31 marca 2015

Kulinarnie: Zupa marchewkowa

Witajcie :)

W życiu każdej młodej damy przychodzi moment, że wypadałoby coś ugotować. Dzisiaj przepis na łatwą, całkiem tanią zupę krem z marchewki. Jest ciepła, sycąca, dzięki zawartości imbiru i czosnku przeciwprzeziębieniowa (co w tym przejściowym okresie jest szczególnie ważne). Podane składniki wystarczają na porcję dla dwóch osób, można oczywiście zwiększać ilość stosownie do potrzeb. Jest to wypadkowa wielu przepisów znalezionych w internecie, dopasowana do moich wymagań. Niezbyt fotogeniczna, ale i tak warto spróbować  ;)




Składniki:
3 średnie marchewki ok. 330g
Ćwierć cebuli
Mały ząbek czosnku
Kawałek imbiru ok. 0,5 cm
Olej
Przyprawy: chilli, sól, pieprz
Woda lub bulion

Marchewkę obrać i pokroić w cienkie  plasterki (polecam użycie tarki). Cebulę, czosnek, imbir drobno poszatkować i podsmażyć na oleju w garnku. Dorzucić marchewkę i zalać wodą/bulionem tak, żeby była dobrze przykryta. Doprawić chili, pieprzem i solą. Gotować aż zmięknie, potem wyłączyć gaz, zblendować dokładnie i można konsumować J  Ja dodałam jeszcze łyżeczkę jogurtu naturalnego dla konsystencji  i na talerz starałam troszeczkę sera radamera. Smacznego!


Poohova

6 komentarzy:

  1. chyba mnie namówiłaś na gotowanie. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze warto spróbować, a zupę na prawdę z czystym sercem polecam ;*

      Usuń
  2. Myślisz, że będzie mdła bez czosnku i cebuli? Bo niestety nie mogę ich używać... można je czymś zastąpić?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że w takiej sytuacji warto zwiększyć ilość pikantnych przypraw, też powinno być pyszne :) Poza tym możesz eksperymentować, dodać swoje ulubione przyprawy i sprawdzić, czy się udaje. Koszt zupy jest całkiem niski, więc w razie czego nie będzie aż takiej straty ;D

      Usuń
  3. najlepsza zupa pod słońcem! polecam też krem z dyni- miód w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa z dyni to podstawa jesiennego menu <3

    OdpowiedzUsuń