Witajcie :)
W życiu każdej młodej damy przychodzi moment, że wypadałoby
coś ugotować. Dzisiaj przepis na łatwą, całkiem tanią zupę krem z marchewki.
Jest ciepła, sycąca, dzięki zawartości imbiru i czosnku przeciwprzeziębieniowa
(co w tym przejściowym okresie jest szczególnie ważne). Podane składniki
wystarczają na porcję dla dwóch osób, można oczywiście zwiększać ilość
stosownie do potrzeb. Jest to wypadkowa wielu przepisów znalezionych w internecie,
dopasowana do moich wymagań. Niezbyt fotogeniczna, ale i tak warto spróbować ;)
Składniki:
3 średnie marchewki ok. 330g
Ćwierć cebuli
Mały ząbek czosnku
Kawałek imbiru ok. 0,5 cm
Olej
Przyprawy: chilli, sól, pieprz
Woda lub bulion
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki (polecam użycie tarki). Cebulę,
czosnek, imbir drobno poszatkować i podsmażyć na oleju w garnku. Dorzucić
marchewkę i zalać wodą/bulionem tak, żeby była dobrze przykryta. Doprawić
chili, pieprzem i solą. Gotować aż zmięknie, potem wyłączyć gaz, zblendować
dokładnie i można konsumować J
Ja dodałam jeszcze łyżeczkę jogurtu
naturalnego dla konsystencji i na talerz
starałam troszeczkę sera radamera. Smacznego!
Poohova
chyba mnie namówiłaś na gotowanie. :D
OdpowiedzUsuńZawsze warto spróbować, a zupę na prawdę z czystym sercem polecam ;*
UsuńMyślisz, że będzie mdła bez czosnku i cebuli? Bo niestety nie mogę ich używać... można je czymś zastąpić?:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że w takiej sytuacji warto zwiększyć ilość pikantnych przypraw, też powinno być pyszne :) Poza tym możesz eksperymentować, dodać swoje ulubione przyprawy i sprawdzić, czy się udaje. Koszt zupy jest całkiem niski, więc w razie czego nie będzie aż takiej straty ;D
Usuńnajlepsza zupa pod słońcem! polecam też krem z dyni- miód w gębie!
OdpowiedzUsuńZupa z dyni to podstawa jesiennego menu <3
OdpowiedzUsuń